Popularni postovi

Pčele - moj hobi I dio


Pčelarstvo:U početku bavljenja pčelarstvom svakako treba odlučiti o mjestu budućeg pčelinjaka. Veličina i tip zemljišta ovisi o tome jesmo li se odlučili za seleće pčelarenje ili stacionarno. Pčelinjak bi, ovisno o broju košnica, trebao biti udaljen od naseljenih mjesta, autocesta, vinarija, šećerana i sl. (vidi pravilnik o držanju pčela). Slijedeće što svakako treba imati u vidu je pristup pčelinjaku i udaljenost samog pčelinjaka.
Blizina raznovrsnih paša te izbjegavanje mjesta na kojima se učestalo vrše tretiranja poljoprivrednih površina također su važni za veće i kvalitetnije prinose pčelinjih proizvoda kada se radi o stacionarnom pčelarstvu. Svakako treba obratiti pozornost i na mogućnost gradnje ili postavljanja pratećih objekata uz budući pčelinjak zbog odlaganja razne pčelarske opreme.
Pčele odlaze na "pašu" 2-3 km od pčelinjaka, naravno u raznim pravcima, a kada u blizini nema dostatne-adekvatne pčelinje paše tada odlaze i mnogo dalje. Udaljenosti zavise od jačine i vrste paše za kojom idu, povezanost i konfiguracije terena i drugih manjih paša do najudaljenije paše, za tim na let pčela utječu vremenske prilike, duljina dana, godišnje doba, stanje pčela i ostalo.
Prednosti stacionarnog pčelarstva naspram selećeg su: manji troškovi u samoj proizvodnji, manja mogućnost pogibelji pčelinjih društava, manja mogućnost zaraze pčela koje dolaze u kontakt s drugim doseljenim pčelama na istu pašu, pčele se manje uznemiruju te se time brže razvijaju i jačaju svoja drušva.
Mana je svakako manji prinosi po košnici, ovisno o terenu pčele se više zamaraju u potrazi za nektarom, te eventualni nedostatak pojedinih paša koje pčele naravno ne osjećaju toliko koliko njihov vlasnik. Kako je u RH svijest od koristi koje pčele donose ne samo pčelaru već i kod oprašivanja bilja slaba, pčelari često teško nalaze adekvatne terene gdje lokalno stanovništvo ima razumijevanja prema toj svakako korisnoj grani poljoprivrede.
 Koristi od oprašivanja poljoprivrednih kultura su nebrojene, počevši od većih prinosa poljoprivrednih proizvoda do smanjenja potrebe za raznim otrovnim pesticidima. Uvriježeno je mišljenje da koristi od pčelarstva imaju samo pčelari što nikako nije točno.
 Prednosti od pčela imaju kroz oprašivanje prije svih poljoprivrednici i okoliš znamo li da su kod oprašivanja pčele neumorni i vijedni radnici.

tags:pčelarenje,hobi mi je držati pčele,imam pčele,Pčele odlaze na "pašu" 2-3 km od pčelinjakapčele i med,pravi med,

Nema komentara:

Objavi komentar

Ukupno prikaza stranice